Fagportal-forside       Hvilke vaksiner trenger jeg?       Prisliste       Kart og åpningstider      Publikumssider

 

Permetrin og permetrinimpregnerte myggnett

Mygg kan lett stikke gjennom myggnett som ikke er impregnert, så derfor anbefales impregnerte myggnett overalt hvor malaria og andre myggbårne sykdommer forekommer. Det er viktig å sy igjen eventuelle rifter i nettet. Impregneringen holder i minst tre måneder, sannsynligvis mye lenger. På Nomaden, Chillout og Handysize i Oslo kan man få kjøpt myggnett og permetrinløsning/-spray til å reimpregnere myggnett. Sprayen kan også brukes til å spraye på klær (ikke til selskapsklær!). Det vil gjøre at myggen ikke kan stikke gjennom klærne. Permetrinen varer frem til neste vask. Permetrinsprayen er ikke regisrtert for å sprayes på huden.

Permetrin er et syntetisk stoff, nær beslektet med pyrethriner, som lages av pyrethrumblomster, Chrysanthemum cineriaefolium, som ligner på gule prestekraver. Permetrin er ikke giftig for pattedyr, men kan drepe fisk (obs! spray ikke i samme rom som et akvarium). Det er svært giftig for leddyr. Om man sprayer det direkte på et nett er det en miljøvennlig måte å bruke det på, da stoffet blir på nettet til det før eller senere brytes ned. Stoffet brukes også i en løsning man kan dyppe myggnettet i, men da blir man nødt til å tømme ut det overskytende, og dermed forurense. Mygg som setter seg på nettet vil falle av med en gang.

Det å forebygge malaria med å redusere antallet myggstikk med myggnett, klær og repellenter (permetrin og Myggmelk ® eller Autan ®) er økologisk sett mye mer fornuftig enn å ta malariamedisiner. Malariamedisiner fører til resistensutviklig. Resistensutvikling hos insektene kan sees ved bruk av insektgifter, men ikke når man bruker dem som repellenter.Se også øvrige infeksjonsforebyggende forholdsregler.

Søk i dette nettstedet:


Viktig informasjon og forbehold