Fagportal-forside       Hvilke vaksiner trenger jeg?       Prisliste       Kart og åpningstider      Publikumssider

 

La barna få HPV-vaksinen

Av Lege Gunnar Hasle

På Reiseklinikken er vi nøye med å ikke «pushe» vaksiner. Stort sett er de sykdommene vi vaksinerer mot før reiser svært sjeldne, og vi anbefaler konsekvent ikke mer enn det Folkehelseinstituttet anbefaler. Men HPV-vaksinen vil vi gjerne slå et slag for.

Humant papillomavirus (HPV) er en seksuelt overførbar sykdom. Kondomer synes å gi liten beskyttelse. Det er forskjellige typer HPV, som kan gi kjønnsvorter (HPV 6 og HPV 11), og celleforandringer i livmorhalsen, som senere kan utvikle seg til livmorhalskreft (HPV 16 og HPV 18). HPV er svært vanlig. I 2011 hadde 15% av 17 år gamle jenter HPV, i hovedsak type 6, 16 og 18.

I 2019 var det i Norge 368 kvinner som fikk påvist livmorhalskreft, og 85 kvinner døde av sykdommen, i følge Kreftregisteret. Det begynner med celleforandringer i livmorhalsen. Ca 25000 norske kvinner får påvist unormale celler i livmorhalsen hvert år. Ca 3000 har høygradige celleforandringer, som må behandles med en såkalt konisering, som innebærer at man skjærer vekk en kjegleformet del av livmorhalsens utgang. Om det har vært gjort konisering er det økt risiko for tidlig fødsel. Det tar 10-15 år fra man blir smittet av HPV til man eventuelt får kreft. Det er for tidlig å se noen reduksjon i livmorhalskreft og antallet koniseringer som følge av vaksineringen. Det man ser så langt er en drastisk reduksjon iantall tilfeller av kjønnsvorter. En dansk studie viser en nedgang i forekomst av celleforandringer i livmorhalsen i de aldersgruppene som har fått vaksinen (Krüger Kiær 2014). Man kan altså allerede påvise en redusjon i forstadiet til kreft.

I Norge har det vært tilbud om gratis HPV-vaksinering til alle 12-årige jenter siden 2009, og for gutter siden 2018. Oppslutningen er 92% blant jentene. Samfunnseffekten av vaksinen er best om man vaksinerer før seksuell debut, men vaksinen kan gis til kvinner opp til 45 år. Man kan få HPV når som helst i livet, så lenge man er seksuelt aktiv. Men som har sex med menn bør overveie å ta HPV-vaksine.

Vaksinen er nå blitt gitt til så mange millioner mennesker at vi trygt kan si at dette er en ufarlig vaksine. Se en utmerket oversikt over myter og fakta rundt HPV-vaksinen av Sveinung Wergeland Sørbye i Lommelegen. Å nekte barna denne vaksinen er en alvorlig unnlatelsessynd, som ikke kan forsvares.

På Kry Reiseklinikken bruker vi Gardasil 9, som både virker mot livmorhalskreft og kjønnsvorter.

For videre lesning anbefales en kronikk i Stavanger Aftenblad 16 april 2010


Søk i dette nettstedet:


Viktig informasjon og forbehold