Publikumssider       Hvilke vaksiner trenger jeg?       Prisliste       Kart og åpningstider      Fagportal-forside

 

Helseproblemer ved pilgrimsreiser til Mekka

Ca to millioner muslimer drar hvert år på Hajj, noe alle muslimer som har helse til det er nødt å gjøre minst en gang i løpet av sitt liv.

En så stor ansamling av mennesker under enkle forhold medfører visse helseproblemer.

Meningokokkbeltet: I dette området er det hvert år store meningokokkepidemier. Kilde: UN Country Team in Ethiopia

Meningokokksykdom

Etter et stort utbrudd av meningokokk A i 1987 ble det innført påbud om vaksine mot meningokokk A+C for alle som skulle på Hajj. Imidlertid kom det et utbrudd av meningokokk serotype W-135, så nå må alle ha vaksine mot meningokokk ACWY. Vaksinen må være satt senest ti dager før innreise, og må være satt for under tre år siden. Reisende fra det såkalte meningokokkbeltet får antibiotika ved innreise til Saudiarabia, voksne: ciprofloxacin, barn: rifampicin, gravide: ceftriaxone.

Andre luft- og dråpebårne sykdommer

Svært mange av deltagerne får akutt bronkitt, og influensa- og pneumokokkvaksine bør tas av alle eldre og de med luftveisplager. Folkehelseinstituttet anbefaler nå influensavaksine til alle som skal på Hajj, men det er ikke påbudt. Det er også en viss risiko for tuberkulosesmitte, så alle som skal til Mekka bør ha gyldig BCG-vaksine. Mange anbefaler å bruke munnbind når man er i de store folkemassene.

Mat- og vannbårne sykdommer

De fleste som reiser på Hajj er vokst opp i områder hvor det er stor sannsynlighet for at man er naturlig immun mot hepatitt A. De som er vokst opp i Norge bør sørge for å få hepatitt A vaksine før avreise.
Det er ikke tillatt å ha med seg mat til Saudi-Arabia.

Insektbårne sykdommer

Det kreves gulfebervaksine for reisende fra land hvor gulfeber forekommer. Det trengs ikke malariaprofylakse.

Blodbårne sykdommer

Barbering av hodet inngår som en del av seremoniene, ofte med barberkniver som brukes på flere personer. Dette gir risiko for hepatitt B og C, og i prinsippet også for HIV. Helsemyndighetene i Saudiarabia arbeider for tiden med å få barbererne til å barbere i tråd med hygienisk forsvarlig standard. Hepatitt B lar seg forebygge med vaksinering.

Fysiske helserisikoer

Dagtemperaturen i Saudiarabia kan komme opp i 55 grader Celcius, og når strålevarmen fra solen kommer i tillegg er det stor risiko for heteslag. Det er også en risiko for solbrenthet, særlig hos menn, som må ha overkroppen blottet. Da parfyme er forbudt under Hajj, må man bruke parfymefri solkrem.
Det er også sett forbrenninger på føttene fordi pilgrimmene må gå barfotet i de hellige områdene.
Slakting av lam inngår også i ritualene, og når det blir utført av ukyndige gir det en betydelig risiko for skader på hendene.
En betydelig risiko er faren for å bli klemt av trykket en stor folkemasse kan utøve, i verste fall kan man bli tråkket i hjel.

Før reisen

Foruten hepatitt A (+evt B) og meningokokk ACWY bør alle ha oppdaterte vaksiner mot tuberkulose (BCG), difteri, stivkrampe og polio. Eldre (>65 år) og folk med lungeplager bør ha influensa- og pneumokokkvaksine.
Svakelige personer bør fritas for å dra på Hajj.

Kilde:
Memish ZA and Ahmed QAA: Mecca bound: The Challenges Ahead. J Travel Medicine 2002;9:202-210.

Søk i dette nettstedet:


Viktig informasjon og forbehold