Fagportal-forside       Hvilke vaksiner trenger jeg?       Prisliste       Kart og åpningstider      Publikumssider

 

GOS-studien

Turistdiaré rammer 20-30% av dem som reiser til fattige land i Asia, Afrika og Latin-Amerika. Det finnes ingen godt dokumenterte måter å forebygge turistdiaré på.

Oligosakkarider (korte kjeder av sukkermolekyler) finnes naturlig i morsmelk. De er næring for melkesyrebakterier, og oligosakkaridene kan også hindre smittestoffer i å invadere tarmen. Galacto-oligosakkarid (GOS) ligner på oligosakkaridene i morsmelken. Resultater fra en liten vitenskapelig studie kan tyde på at tilskudd av GOS kan redusere risikoen for turistdiaré med ca 40%. GOS har ingen kjente bivirkninger i de dosene som benyttes, og er i salg i noen land som kosttilskudd. Ved store doser kan GOS gi diaré og økt mengde «luft».

Vår studie er en dobbelt blind placebokontrollert studie for å finne ut om bruk av GOS reduserer risikoen for turistdiaré. «Dobbelt blind» betyr at hverken vi eller de reisende vet om de får GOS eller narremedisin (placebo). Vi trenger å inkludere 800 reisende.

Studien er godkjent av Legemiddelverket og den Regionale Etiske Kommite (REK). Den er registrert som RCT (Randomized Clinical Trial), EUDRACTNR: 2014-000430-27. Se forskningsprotokollen.

Hvem kan være med?

Alle friske reisende over 16 år som skal reise i 7-15 dager til Asia, Afrika eller Latin-Amerika, og som har skrevet under på at de samtykker i at de deltar i studien. Man kan ikke være med om man bruker antibiotika eller avføringsregulerende midler før reisen. Man kan gjerne ta koleravaksinen Dukoral, og om en eventuell diaré som oppstår under reisen skulle gi grunn til behandling med stoppende midler eller eventuelt antibiotika, er dette ikke til hinder for deltagelse i studien. Men man må IKKE ta andre preparater som er ment å skulle øke mengden av «snille bakterier» i tarmen før eller under reisen. Det gjelder f. eks. Idoform, Nycopro og Paraghurt, og surmelksproduktet Biola.

Hva skal man gjøre?

 • Spise tre pastiller hver dag fra fem dager før ankomst, til og med hjemreisedagen. Pastillene vil være merket med en bokstav, og ditt navn. De kan inneholde enten GOS eller placebo. Når flere reiser sammen er det viktig at dere ikke bytter pastiller, da det vil ødelegge hele studien. Du bør fortsette med pastillene om du skulle få diaré.
 • Fylle ut et skjema med dato for eventuell diaré, antall diaréuttømninger hver dag, og evt. feber, kvalme, oppkast og magesmerter, samt blod i avføring. Også eventuelt antibiotikabruk og andre medikamenter, må registreres. Dette gjelder også for diaré den første uken etter hjemkomst. Det er viktig at man også fyller ut skjemaet om man har glemt/unnlatt å ta pastillene slik de skulle tas.
 • Om man mener at pastillene har gitt bivirkninger må det føres inn i skjemaet. Helst bør alle plager registreres, da de i prinsippet kan være bivirkninger.
 • En uke etter hjemkomst må skjemaet returneres til Reiseklinikken i prefrankert konvolutt . Vi vil om nødvendig sende en påminnelse via epost eller telefon. Alle opplysninger om deltagerne vil bli behandlet konfidensielt.
 • Du har lov til å trekke deg fra studien når som helst, uten å begrunne det. Om det er på grunn av bivirkniger er det fint om vi får vite det.
 • Hva tjener du på dette?

  Vi kan ikke tilby betaling til deltakerne, men om du er syk når du kommer hjem tilbyr vi gratis legekonsultasjon på dagen. Det hører med til undersøkelsen av folk som kommer hjem med diaré å ta avføringsprøve til bakteriologisk og eventuelt parasittologisk undersøkelse. Resultatene av disse undersøkelsene vil bli brukt anonymt i studien.

  Om du deltar i studien og har mistet diareregistreringsskjemaet:

  Skjemaet kan lastes ned som en pdf-fil, eller et redigerbart doc-dokument, som kan sendes med epost til GOS@reiseklinikken.no.

  Oppdatering, 11. august 2016

  Vi har nå avsluttet rekrutteringen, fordi vi allerede har positive resultater. Vi må holde resultatene hemmelige til de er publisert.

  Det sto en bokstavkode på pakkene. Her er kodene: Placebo: T, R, L, M. Aktiv substans: N, O, S, U.

  Kosttilskuddet GOS er ikke i salg i Norge ennå. Nå får vi bare vente til det blir markedsført i Norge.


  Søk i dette nettstedet:


  Viktig informasjon og forbehold